Резултатите от вота в Пловдив на извънредните парламентарни избори на 2 октомври ще покажат кой ще е следващият премиер на България. Това повелява традицията, установена през последното десетилетие.  

И този път основните претенденти за първа сила в парламента решиха да си дадат лидерски сблъсък под тепетата. Листата на ГЕРБ се води от Бойко Борисов, тази на „Демократична България“ – от съпредседателя на коалицията Христо Иванов. Срещу тях се изправя дебютантът ген. Стефан Янев, лидер на „Български възход“. От „Продължаваме промяната“ и ИТН пък заложиха на новите си остриета. Гроздан Караджов, който бе в основата на развода в правителството на Кирил Петков, е изборът на Слави Трифонов за Пловдив. Листата на ПП пък се води от бившия председател на 47-ото Народно събрание Никола Минчев. 

 

Ако се спазва традицията, някой от петимата трябва да е следващият премиер на България. От 2009 до 2021 година (с малко прекъсване през 2013 и 2014 г.) Бойко Борисов тръгваше към поста на министър-председател от депутатската листа на ГЕРБ в Пловдив, която неизменно води. След последните парламентарни избори миналата есен пък Кирил Петков, който бе начело на листата на „Продължаваме промяната“ под тепетата, оглави правителството на четворната коалиция. 

С по-скромни водачи в Пловдив са БСП, ДПС и „Възраждане“, но е малко вероятно някоя от трите партии да излъчи следващия премиер.