„Изумен съм от обвиненията и особено от предложенията на министъра на регионалното развитие за аварийните ремонти на язовирните стени. Очевидно е, че той не е добре запознат и някой го е подвел за състоянието на нещата.“

Това коментира Гроздан Караджов, бивш регионален министър в кабинета „Петков“, след днешната пресконференция на служебния министър Иван Шишков на тема незаконното строителство на язовири.

„Никакви незаконни практики не се прикриват! Напротив – целта е язовирите да бъдат законно ремонтирани и законно въведени в експлоатация“, пише КАраджов във фейсбук.

Няма никакво съмнение, че язовирите, за които се говори, са в лошо състояние и са опасни за населението. Затова трябва да бъдат взети незабавно мерки, за да не се стига до трагедии като тази в село Бисер, посочва той.

Има специална наредба за язовирните стени, в която изрично е описано кога може да се пристъпи към авариен ремонт – когато има доказан риск от авария. Такъв доказан риск има при всички визирани язовири. Работната група, която анализира ситуацията, беше категорична за това.

Законът разрешава в тази ситуация ремонтът да започне веднага, като нужните документи се издават в процеса на работа или накрая. И което е най-важното – обектът се въвежда в експлоатация с акт 16, т.е. той става абсолютно законен, с ясен собственик, с категорични гаранции за безопасност, категоричен е бившият регионален министър.

Какво ще стане, ако се приеме предложението на министър Шишков язовирните стени да бъдат обявени за търпими обекти? Те никога няма да могат да бъдат узаконени! Няма да им бъдат издадени нужните документи. Няма да имат акт 16 и на много от тях собствеността ще е неясна. Няма да има гаранция за тяхната безопасност. Което е предпоставка за нова трагедия, посочва Гроздан Караджов.