Цецка и Гроздан Караджови с близначките Калина и София

СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Цецка и Гроздан Караджови с близначките Калина и София СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ 

Личната кауза на семейството е фондацията “Светът на Мария”, която помага на хора с интелектуални затруднения

Четвърта предизборна кампания в рамките само на една година е сигурна гаранция, че политиците са омръзнали на избирателите. Затова за разлика от другите кандидати за депутати, които разчитат основно на традиционните срещи с членове, симпатизанти и избиратели по площади, в заводи, на пазари или в партийни офиси, Гроздан Караджов има и скрит коз за елегантна агитация.

Всеки уикенд, когато не е в провинцията, със съпругата му Цецка и двете им дъщерички – 7-годишните близначки Калина и София, са сред хората. Или карат колела в Борисовата градина, или играят в детски кът в някой от столичните молове. И на двете места се срещат с родители и разговарят със случайни граждани, които ги разпознават и имат желание да си кажат мнението за политиката. Ето така, някак спонтанно, семейство Караджови си прави своя собствена социология – мнението от първа ръка е най-верният барометър за обществените настроения.

Всъщност допитването до хората е нещо, което Гроздан Караджов правеше почти ежедневно и като министър на регионалното развитие в кабинета “Петков”. Тогава съботите бяха разделени между семейството му и приемната, която той лично организираше във ведомството си. А въз основа на сигналите и жалбите на хората подготви промените в Закона за устройство на територията, които влязоха за първо четене в парламента, но до окончателното им приемане от пленарната зала така и не се стигна в предсрочно прекратения мандат. “Тези срещи с хората ми помагаха да се задържа на земята. Заемал съм позиции на високо ниво още от 1997 г., когато бях главен секретар в министерство на транспорта и съобщенията в правителството на Иван Костов и съм свидетел на това как властта може да те вдигне във въздуха като балон и да загубиш връзка с реалността”, разказва той.

Докато беше регионален министър, Гроздан Караджов провери състоянието на повечето от пътищата в страната.
Докато беше регионален министър, Гроздан Караджов провери състоянието на повечето от пътищата в страната. 

Да, Гроздан Караджов не е от вчера в политиката и за него се знае много, за работата му в регионалното министерство също се изписа много – и по темите за “Хемус” и ремонтите по пътищата, и за колчетата, които настоя да се сложат по пътя на Кресненското дефиле. Затова да се върнем на съботите със семейството. Които в последната половин година не са много по вкуса на момичетата, защото покрай работата си татко им не им отделя цялото си време.

“Тати, ще ходиш ли пак да работиш в Пловдив?”, питат го често София и Калина, защото не искат да го пускат да е дълго време далеч от тях. “В тяхната представа в момента работя в Пловдив, тъй като отсъствам много”, казва Караджов, който освен в Града под тепетата е водач на листата на ИТН и в Хасково.

Когато станал министър, близначките били твърдо убедени, че татко им всъщност работи в телевизията

Виждали го сутрин как се приготвя за участие в тв студия или пък вечер от екрана в новините. Затова един ден майка им ги завела в регионалното министерство, за да видят къде работи. “Тати е шефът на целия този блок ли?!”, изумила се София.

7-те месеца на Караджов в министерството нарушили сериозно ритъма на семейството. При работа по повече от 13 часа на ден често се случвало да закъснее и момичетата да не го дочакат за вечерния ритуал – време не само за книжки за лека нощ, но и за въпроси. Имат си своеобразна “викторина”, в която София и Калина питат, а мама и татко са длъжни да знаят отговорите. Нищо, че въпросите не са никак прости за обяснение пред 7-годишни деца: От какво е направен Космосът? Как се е появил първият човек? От какво е направена светлината? От какво са направени клетките? “Понякога изпадаме в комични ситуации. Ние обясняваме нещо, те не разбират, задават се нови въпроси и така до безкрай. Но пък имаме честно отношение към тях и се случва да им кажа, че не знам отговора на въпроса им. Тогава веднага ме репликират: Е, добре, в Министерския съвет тези неща не ги ли знаете?!”, смее се бившият министър.

Въпреки хилядите ангажименти покрай политиката той през цялото време не загубил връзката със семейството си. В тези месеци сутрин с Цецка ставали в 5,30 часа, за да имат своя един час заедно, да пият заедно кафе на спокойствие и да си поговорят.

Малцина знаят, но Караджови са една голяма италианска фамилия. Освен близначките Гроздан и Цецка

имат две по-големи деца от предишни бракове, а отскоро и… две внучета

на 8 месеца и на 1,5 г. Гроздан има син от първия си брак, а Цецка – дъщеря, която живее със съпруга си в Рим.

Семейството много обича да пътува, но докато Караджов бе министър, само веднъж си позволили да “откраднат” време за себе си. Спазили обещанието си да заведат децата до Дисниленд. В тези три дни момичетата си прекарали страхотно, но баща им не свалил телефона от ухото си. Това поизнервило съпругата му, а капакът бил, когато Калина и София поискали обядът да е в… “Макдоналдс”. “Искахме да ги заведем в типичен френски ресторант на Сена, а се озовахме в един от крайните квартали на Париж да ядем хамбургери”, смеят се днес двамата. Тогава обаче разменили реплики с по-висок тон, при което София ги погледнала и казала: “Вие трябва да си говорите повече, кажете какво чувствате и бъдете по-спокойни и двамата”. И влязла в ролята на семеен терапевт.

Макар и малки, момичетата вече са най-големият коректив на мама и татко. По детски непринудено, те неведнъж са им посочвали къде бъркат или дали трябва да забавят темпото. Защото и извън политиката, в бизнеса, в който Гроздан и Цецка са партньори, ежедневието е не по-малко натоварено. Той се занимава с управление и реализация на проекти, които през годините са минавали от промишлени предприятия, до строителство на обществени и жилищни сгради.

Личната кауза на семейството обаче е фондацията “Светът на Мария”, която помага на хора с интелектуални затруднения. Като по-малката сестра на Гроздан – Мария.

Преди около 11 г. Караджови решили да създадат център, в който младежите като Мария да прекарват смислено деня си, а да не са непрекъснато изолирани вкъщи и да тежат на родителите си. Проучили опита в няколко европейски страни и в САЩ и така се ражда Дневен център “Светове”. В него млади хора с интелектуални затруднения развиват своите умения, за да могат да общуват, да бъдат в някаква степен самостоятелни, дори да ходят и на работа. С помощта на специалисти и социални работници Мария и хората като нея се учат да чистят, да перат, да гладят, да си отрежат филия хляб, да си направят салата или нещо друго лесно за ядене… Все елементарни неща, които за нормалния човек са ежедневна рутина, но за хората с интелектуални затруднения са истинско изпитание. Имат кафене, в което се предлагат приготвените в часовете по готварство храни и напитки, предлагат и кетъринг за събития. А в артателиетата изработват красиви сувенири и подаръци като сапуни, цветни венчета, свещи, брошки, мартеници и други, които фондацията продава с цел набиране на средства.

10 години след началото на работата на центъра

някои от младежите са изградили умения в кухнята и са започнали работа,

което е голяма стъпка напред в техния живот, гордее се Гроздан. И той, и съпругата му се въодушевяват много, когато разказват как преди години на тенис турнира US Open в САЩ билетите се проверявали от хора с интелектуални затруднения. “Бяха наели 400 души, чиято единствена задача бе да държат машинките, които сканират баркода от билетите. Ако светне зелено, значи е окей, ако е червено – не. За тях тази повтарящата се дейност е много лесна, а рутината им създава спокойствие”, разказва Цецка. А мечтата на създателите на “Светът на Мария” е един ден хората с интелектуални затруднения у нас да намерят своето място в обществото, а не да са аутсайдери.

Копирано от: 24 часа