Водачът на листата на партия “Има такъв народ” в Пловдив Гроздан Караджов, както и други кандидат-депутати за 48-мия парламент от същата политическа сила, посетиха заринатия в боклук квартал в “Шекер махала”, известен като “Ромският Бевърли Хилс”. Общинските къщички, построени с европейски средства и отдавани срещу символичен наем, трябваше да станат новото лице на „Шекера“ и за известно време бе точно така. Обитателите им са от малкото в ромската махала, които плащат такса смет. Но от целия град пристигат каруци с боклуци и ги изсипват в някогашната градинка пред луксозните постройки, от която не е останала и следа. Нерегламентираното бунище неофициално е известно сред пловдивчани като “Сметището пред КАТ”.

Смрадта е непоносима, връщаме се от работа и не смеем вечер да отворим прозорците, оплакаха се ромите пред Гроздан Караджов. Те разказаха, че при нанасянето в новите къщички през 2005 г. всички държавници се извървели да се снимат с тях, а сега от Общината им казала да се оправят сами с нерегламентираното сметище. Кандидатите на ИТН обещаха да съдействат на възмутените роми за решаването на проблема им.

Постройките бяха вдигнати след масирана акция през 2003 г. за бутане на незаконно строителство в “Шекер махала”. Те бяха финансирани по програма “Интеграция на етносите” и заем от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Копирано от: https://www.marica.bg/tema-v-razvitie/izbori-2022/kandidat-deputati-ot-itn-alarmirat-za-nezakonno-smetishe-v-romskiq-bevrli-hils