Гроздан Караджов и Димитър Арнаудов за мерките при бедствия

 Слушай 

Виновните за бедствието на хората от наводнените населени места в пловдивско, трябва да бъдат изправени на съд. От години съществува безнаказаност, която кара всички длъжностни лица да продължават безотговорно да бездействат. Тезата защити в Откритото студио на Дарик от Пловдив бившият вицепремиер и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, който в тази кампания е водач на листата на ПП „Има такъв народ“ в града на тепетата и в Хасково. В ситуация на неотложност ремонти на диги и язовирни стени могат да се правят без да е необходимо да се сключват договори за обществени поръчки, допълни той. 

Според него не може да се твърди, че приливната вълна по време на наводненията се дължи само на голямото количество дъжд. Превенцията е първата стъпка, която трябва да се осигури от новото управление на страната, защото от години нищо не е правено, включително и за мониторинга на язовирите.

В подкрепа на тезата за безнаказаността на отговорните институции координаторът на ИТН в Пловдив и бивш кмет на Община Харманли Димитър Арнаудов обясни, че е бил свидетел по делото за бедствието в с. Бисер, което продължава 10 години и няма осъден. Има виновни лица, но се бяга от отговорност. Един от основните проблеми е и смесената собственост на язовирите, както е в конкретния случай, в който от Министерство на отбраната все още не са предприели инициатива, обясни Арнаудов, който е и кандидат за депутат от листата на „Има такъв народ“. 

Двамата обясниха, че отговорността за почистването и поддържането на речните корита е споделена между местното управление и държавата, но е видно, че дори река Марица не е чистена от 12 години, прилича на тропическа джунгла и има опасност да запуши пространствата под моста и да залее.

Трябва да се осигурят повече средства от централния бюджет към общините по поречието на Марица, за да могат кметовете да чистят регулярно коритото на реката. Регионалният министър трябва да има бюджет за решаване на подобни проблеми, които застрашават населението на градове като Пловдив, Пазарджик и Хасково, смята Гроздан Караджов.

копирано от darik.bg