Гроздан Караджов: Цялата държавна мощ трябва да се стовари върху картелите и спекулантите! Българският народ се ограбва със завишените цени на храните и горивата

Качеството ни на живот се влошава, заради поскъпването на стоките от първа необходимост, горивата и енергията. Рекордната инфлация от 18% е в България и се понася от най-бедния народ в Европейския съюз. Инфлационните процеси се отключиха от нарушените доставки по време на Ковид кризата и кризата, породена от войната в Украйна, но е факт, че управляващите в България се справят най-зле с антиинфлационните мерки. За сравнение, във Франция инфлацията е 6 % и анализите показват, че не се повишават цените на основните продукти. Лошото управление на финансите на държавата е една от основните причини от „Има такъв народ“ да напуснем коалиционното управление.  Това коментира Гроздан Караджов, във връзка с актуални теми, поставени от  слушателите на Дарик в Откритото студио, преди извънредните парламентарни избори на 2 октомври т.г.. Бившият вицепремиер и министър на регионалното развитие, който е водач на листата на ПП „Има такъв народ“ в Пловдив и в Хасково е категоричен, че в държавата в момента има спекула – призводителите задържат част от продукцията, за да се повишава изкуствено продажната й цена. Много фирми вдигат цените двойно и тройно, без да са се увеличили разходите им за производство, уточни Караджов. 

Асен Василев трябва да обясни и за картелите при горивата! Той каза, че няма да ползваме посредници, а ние си купуваме пак газ от „Газпром“, но парите сега минават през офшорка и той ни струва 30% по-скъпо. Сигналите от бизнеса са, че сивият сектор рязко се е засилил, по време на  управлението на  „Продължаваме промяната“. Овладени са схемите за източване на ДДС и акциз, коментира още Гроздан Караджов. 

Ние прекратихме едно правителство, което ограбваше хората, категоричен е бившият регионален министър и обяви първите 3 стъпки на новото управление, които според ПП „Има такъв народ“, трябва да бъдат: 
1. Подкрепа само за бизнеса, който е заплашен от фалит и за хората, които ще бъдат уволнени, заради закриване на производства. По думите му до момента се случва само „помпане на инфлацията“.
2. Стоварване на цялата държавна мощ срещу картелите и спекулантите, включително чрез служби като КЗК, ГДБОП,  МВР.
3. Нова актуализация на пенсиите, защото покупателната възможност на хората спада, заради високата инфлация. 

Участието на Гроздан Караджов  в Откритото студио на Дарик от Пловдив, може да слушате всеки ден до 30 септември, преди обедните обзорни новини в 12.

Гроздан Караджов е активен участник в студентските протести през 90-те години. Работил е във фондация „Отворено общество“, бил е  главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. Народен представител от Реформаторския блок в 43-ото НС. Избран от 47-ото НС за заместник министър-председател по регионалното развитие и благоустройството.

Гроздан Караджов е учредител на фондация „Светът на Мария“. Участва в дарителски каузи, свързани с подкрепата на хора с интелектуални затруднения, бежанци, изоставени и бездомни животни. Владее английски и руски език.

копирано от darik.bg