Водачът на листата на партия “Има такъв народ” в Пловдив Гроздан Караджов, както и други кандидат депутати за 48-ия парламент от същата политическа сила, посетиха заринатия в боклук квартал в “Шекер махала”, известен като “Ромския Бевърли Хилс”.

Общинските къщички, построени с европейски средства и отдавани срещу символичен наем, трябваше да станат новото лице на Шекера и за известно време бе точно така. Обитателите им са от малкото в ромската махала, които плащат такса смет. Но от целия град пристигат каруци с боклуци и ги изсипват в някогашната градинката пред луксозните постройки, от която не е останала и следа.

Нераглемнитираното бунище неофициално е известно сред пловдивчани като “Сметището пред КАТ”.
Смрадта е непоносима, връщаме се от работа и не смеем вечер да отворим прозорците, оплакаха се ромите пред Гроздан Караджов. Те разказаха, че при нанасянето в новите къщички през 2005 г. всички държавници се извървели да се снимат с тях, а сега от общината им казали да се оправят сами с нерегламентираното сметище. Кандидатите на ИТН обещаха да съдействат на възмутените роми за решаването на проблема им.

Постройките бяха вдигнате след масирана акция през 2003 г. за бутане на незаконно строителство в “Шекер махала”. Те бяха финансирани по програма “Интеграция на етносите” и заем от Европейската банка за възстановяване и развитие.

копирано от: https://www.plovdiv-press.bg/2022/09/25/кандидат-депутати-от-итн-алармират-за/292734/?cn-reloaded=1